SATIN WOOD OIL

De Satin Wood Oil is verkrijgbaar in een veelheid aan kleuren en kan worden gebruikt op de meeste absorberende oppervlakken binnenshuis – vooral hout, maar ook beton, kurk of een tegelvloer. Door het gebruik van enkel natuurlijke ingrediënten, zal zowel hout als olie met elkaar samenwerken – en het oppervlak dieper en veel levendiger maken. De ondergrond kan blijven ademen en de eenvoudige samenstelling komt zowel het materiaal als de gebruiker ten goede.

Deze olieserie is ontwikkeld in samenwerking met een Deense vloeren fabrikant, waardoor duurzaamheid uitvoerig is getest. De Satin Wood Oil is tot drie keer sterker dan conventionele olie, waardoor dit product uitermate geschikt is voor gebruik op vloeren of meubels.

De olie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Werken met de Satin Wood Oil is super eenvoudig, maar houd er rekening mee dat het resultaat kan variëren, afhankelijk van het type hout dat je kiest om te oliën en hoe je het oppervlak hebt voorbereid. Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi resultaat.

Tip: download hier de Satin Wood Oil gebruiksaanwijzing in het Engels of bekijk het instructiefilmpje onderaan deze pagina.

Rendement: Advies om meubels en eettafelbladen twee keer te oliën en een keukenblad minimaal 3 en bij voorkeur 4 keer. Bij het oliën van oppervlakken die niet vuil- en roetbestendig hoeven te zijn, kan één keer oliën voldoende zijn. Bij tweemaal oliën met Satin Wood Oil gaat het product ca. 10 m2 per liter, en bij één keer oliën gaat het product ca. 15 m2 per liter.

Let op: Sommige kleuren bevatten zoveel pigment dat ze nog licht af zullen geven, ook na uitharding. Dit is met name van toepassing op de fellere kleuren met veel pigment. Om dit te voorkomen kan de kleur verder gefixeerd worden met onze Lakpolish, verkrijgbaar in zijdeglans en mat. Deze kan over de uitgeharde olie aangebracht worden, bovendien geeft dit een extra beschermlaag voor intentensievere toepassingen.

Noot: Kleuren op het beeldscherm kunnen afwijken, maar op een goed geklaibreerd beeldscherm zijn de kleuren redelijk waarheidsgetrouw. We raden altijd aan om een ​​sample te bestellen en/of een kleurenkaart en ook altijd een test-stuk te oliën in hetzelfde materiaal en techniek die jij wilt gebruiken.

GEBRUIKSAANWIJZING

In de gebruiksaanwijzing lees je over de meest voorkomende houtsoorten en over hoe je een meubel of vloer oliet. Lees deze goed door voor gebruik en test van te voren altijd zorgvuldig de kleur en toepassing voor jouw project!

Je kunt de Engelstalige gebruiksaanwijzing voor Satin Wood Oil hier als pdf downloaden: SATIN-WOOD-OIL-EN-INSTRUCTION.pdf, ook is er een Care & Maintenance instructie en een Safety Datasheet.

WERKEN MET SATIN WOOD OIL

Bij het verwerken van de Satin Wood Oil hebben we te maken met natuurlijke materialen. Zowel hout als olie werken met elkaar samen en maken het oppervlak levend. Werken met lijnzaad houtolie is heel eenvoudig, maar houd er rekening mee dat het resultaat kan variëren afhankelijk van de gebruikte techniek en materiaalkeuze. We hebben de meest essentiële factoren hieronder op een rijtje gezet. Deze kunnen de uiteindelijke look van je werkstuk aanzienlijk beïnvloeden – zelfs als het dezelfde kleur is die wordt gebruikt. Voordat je dit kleurrijke universum betreedt, raden we je aan onderstaande video te bekijken en de informatie daaronder goed te lezen:

DE HOUTSOORT

Iedere houtsoort neemt de olie anders op. Sommige kleuren werken alleen goed op sommige specifieke houtsoorten, terwijl Douglas hout een goede keuze is voor alle verschillende kleuren Satin Wood Oil. Eiken heeft bijvoorbeeld de eigenschap om rood-tinten goed op te nemen, maar heeft meer moeite met blauw-tinten. Ook factoren als het vooraf nat maken van het hout en de schuurkorrel hebben bij eiken meer invloed dan bij lichtere houtsoorten zoals essen of Douglas.

SCHUREN

Het is erg belangrijk om tijdens het schuren niet te veel druk uit te oefenen op het oppervlak. Te veel druk kan namelijk vlekken op het oppervlak veroorzaken. Laat het schuurpapier het werk doen! Probeer verschillende korrels – hoe fijner de korrel, hoe transparanter het eindresultaat. Met een grovere korrel zal het hout de olie meer absorberen waardoor een donkerder eindresultaat zal ontstaan.

NAT MAKEN VAN HET OPPERVLAK

Een verzadiging van het oppervlak met water voorafgaand aan het oliën resulteert in een gelijkmatigere verspreiding van de olie. Tegelijkertijd zult je merken dat de olie dekkender wordt. Besproei het oppervlak met water of maak met een natte doek het hout nat als het materiaal klaar is om te oliën. Laat het goed drogen en schuur met de hand in de houtrichting de ‘haartjes’ van het hout af voor weer een glad resultaat. Je kunt dan eventueel nogmaals het hout nat maken en goed laten drogen voordat je de eerste laag olie erop zet.

DE ABSORPTIETIJD

Je kunt spelen met hoe lang de olie in het hout trekt voordat het wordt weggepoetst. De oliën zullen donkerder kleuren naarmate ze langer intrekken. Het is wél belangrijk dat alle overtollige olie binnen een uur is weggepoetst, omdat het dan al begint uit te harden. Laat je de olie ‘nat’ en indrogen zonder uit te poetsen, dan zal het resultaat meer gaan glimmen omdat de olie als het ware op het hout ligt in plaats van erin trekt.

POLIJSTEN

Tijdens het polijsten van de extra olie worden de mooiste resultaten bereikt met veel herhaalde cirkelvormige bewegingen zonder teveel druk uit te oefenen op het oppervlak, maar ieder project is anders.

VERDUNNING

Alle gekleurde Satin Wood Oils kunnen worden verdund met een heldere Satin Wood Oil – dit maakt ze transparanter. Een verdunning kan helpen om een mooiere verdeling van de pigmenten te krijgen en een meer gelijkmatiger effect te geven.

ONDERHOUD

Wanneer een oppervlak behandeld wordt met Satin Wood Oil zal de lijnolie in het hout trekken en een vuil- en waterafstotend membraan vormen. Het is belangrijk om het oliemembraan intact te houden, omdat het het hout beschermt tegen vuil dat rechtstreeks in het hout terechtkomt. Het oppervlak moet daarom worden verzorgd om deze eigenschap te behouden. Een geolied oppervlak kan veel verdragen, maar niet alles! Houd er rekening mee dat hout een organisch materiaal is. Laat daarom nooit bleekvloeistoffen of soortgelijke stoffen op het oppervlak achter. Evenzo mag u nooit hete of natte voorwerpen direct op het oppervlak plaatsen, omdat dit sporen kan achterlaten. Gebruik tijdens het eten altijd onderzetters onder glazen en placemats. Als u wilt dat het oppervlak sterker kan worden in gebruik, raden wij aan om het te lakken met Retrolak®.

DAGELIJKS GEBRUIK: Een met Satin Wood Oil behandeld oppervlak (bijvoorbeeld een tafelblad, meubilair of iets dergelijks) moet worden gereinigd met een in water uitgewrongen doek. Als er vetvlekken of ander vuil op het oppervlak zitten, kan aan het reinigingswater een pH-neutraal reinigingsmiddel (bijvoorbeeld afwasmiddel) worden toegevoegd. Op dezelfde manier wordt een met Satijnhoutolie behandelde vloer gereinigd met een pH-neutrale zeep (bijvoorbeeld afwasmiddel) gemengd met lauw water. Gebruik een hard uitgewrongen doek en was in de richting van de houtnerf. Laat de vloer drogen. Schrob het oppervlak niet met een spons of iets dergelijks, omdat hierdoor het beschermende membraan kapot gaat.

PERIODIEK ONDERHOUD: Gebruik Satin Wood Oil, een witte spons en een doek om het behandelde oppervlak te onderhouden. Gebruik altijd hetzelfde type olie dat vanaf het begin is gebruikt. Door het oppervlak periodiek te onderhouden, voorkomt u dat het hout uitdroogt en blijft de uitstraling van het oppervlak behouden. Hoe vaak een ondergrond met Satijnhoutolie onderhouden moet worden is altijd afhankelijk van het gebruik.