LIJNOLIE VERF

Lijnolie verf wordt al eeuwenlang gebruikt maar is bezig met een heuse comeback. En terecht, want het heeft veel (milieuvriendelijke) voordelen. Deze verf bestaat in de basis simpelweg uit lijnzaadolie en pigment. Daarnaast wordt er ook een klein percentage siccatief (verhardingsversneller) toegevoegd en optioneel een fungicide tegen schimmel wanneer de verf buiten wordt gebruikt.

Lijnzaadolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron en daarmee een goede tegenhanger van aardolie, waar de meeste reguliere verven van worden gemaakt. Lijnzaadolie is de best drogende natuurlijke olie en vormt daarmee een perfect bindmiddel bij verfproductie.

Lijnolie verf wordt voornamelijk gebruikt voor het schilderen van hout of ijzer en hecht goed op zowel onbehandelde ondergronden als ondergronden die eerder zijn behandeld met lijnolie verf of andere verfsoorten. Het beschermt de ondergrond optimaal en staat open voor diffusie, wat betekent dat het de ondergrond laat ademen.

Rendement: Lijnolie verf strekt zich ver uit per liter. Op geschaafd hout heeft het een bereik van 15-18 m2 per liter verf en op gezaagd hout (ruw hout) is het bereik ongeveer 10 m2 per liter verf.

Kijk onderaan deze pagina voor een gebruiksaanwijzing en een paar handige instructiefilmpjes over het verven met lijnolie verf!

GEBRUIKSAANWIJZING

Download hier de Engelstalige handleiding van de Lijnolie verf als pdf.

SCHILDEREN MET LIJNOLIE VERF

Wanneer je lijnolie verf gebruikt, is het erg belangrijk om altijd dunne lagen aan te brengen en de verf in de richting van het hout ‘uit te rekken’. Hierdoor kan de verf uitharden. Breng lijnolie verf nooit in te dikke lagen aan, maar wrijf het goed in het hout. Gebruik de kwast om kleine hoeveelheden verf op het hout te deppen en smeer dat daarna verder uit. Deze methode maakt het gemakkelijker om de verf uit te rekken en laat een gelijkmatigere verflaag op het oppervlak achter. Begin nooit in een hoek, maar werk altijd vanuit het midden naar een hoek toe. Dit voorkomt dat er te veel verf in de hoeken komt die nooit zal uitharden.

In dit filmpje zie je hoe je een mooi resultaat behaalt en krijg je tegelijkertijd goed advies voordat je aan de slag gaat:

KOZIJNEN SCHILDEREN MET LIJNOLIE VERF

De eerste keer dat je een raam gaat verven met lijnolie verf, heb je waarschijnlijk veel vragen voordat je begint. In deze video laat Dennis je zien hoe je je werk plant en krijg je een goed overzicht van het proces:

GEBRUIK VAN LIJNZAADOLIE VOOR ONDERHOUD

Wanneer je lijnolie verf buiten hebt toegepast, ga je na verloop van tijd merken dat de lijnolie verf zal verweren en lichter van kleur wordt. Dit is een mooi en natuurlijk proces, omdat de olie na verloop van tijd door weer en wind wordt verteerd. Dit verweringsproces wordt alleen bereikt met pure lijnolie verf en zorgt ervoor dat je lak niet afbladdert.

Je kunt de levensduur van een met lijnolie verf geverfd buitenoppervlak verlengen door deze goed te onderhouden. In onderstaand filmpje leidt Dennis je door de behandeling heen en laat hij zien hoe weinig lijnolie er eigenlijk gebruikt hoeft te worden. Aan het einde van de behandeling is het belangrijk om het oppervlak met een doek schoon te vegen om overtollige olie te verwijderen, anders krijg je een plakkerig oppervlak.

Als je je kozijnen wilt opfrissen met lijnzaadolie, raden wij je aan dit maximaal om de twee à drie jaar te doen. Witte kozijnen worden meestal niet geolied, maar vaker geverfd. De kleur van de kozijnen kan namelijk rokerig worden omdat de olie zelf geel van kleur is.